Klasický pondělí

19. února 2008 v 18:44 |  Aktuální situace
Získal jsem sadu unikátních fotografií z jednoho pondělního odpoledne a vymyslel k nim příběh:
Všechno začalo, kde jinde, než v neděli večer Za Stolem.. Při debatě, která přeskakovala z jedné holky ve Žďáru na počasí, pak na nemoci a jídlo, až se zastavila u uzenýho masa. V ten moment se strýc Petr plácl do kolen a zvolal, že na půdě má ještě od zabíjačky nějaký maso naložený. Okamžitě tím probral ostatní okolo stolu, a donutil je vstát a jednat. A to se neděje ani tehdy, když od vedle z pokoje duní decibely hluku a kouzelná Petra, Taťána či pánové Jan Karas a Zakopčaník věští z mapy počasí.
Prostě všichni rychle vyběhli na půdu, podívat se do sudu s vodou a masem, v jakýmže vlastně stavu je. A bylo v tom nejlepším možným - krásně naložené, čerstvé, nesmradlavé.
Téměř ve vteřině bylo dohodnuto - v pondělí se musí udit. V potaz přicházely udírny dvě - u strejdy Halíka a u nás. Nakonec se rada rozhodla využít udírnu naší.
A jak se dohodlo, tak se stalo. Zrt, aniž ho práce nutila, vstal dokonce dřív jak já, a ihned se odebral na zahradu, do dřevníka, kde se udírna nachází. Maso zavěsil do, na šedesát stupňů vyhřáté, udírny pravděpodobně kolem sedmý hodiny.
To vpravo je ta udírna. Teda takhle vypadala někde dřív, teď je trochu jinak řešená. Jo a to hnědý vpravo dole je Zrta klobouk
Celý den se o to Zrt poctivě staral, a těšil se na večer, až si k tomu v klidu sedne a zakousne se. Jenže to by na tom Božím světě nemohlo existovat sračkerství. Skupina mladých (z části z klidného klubu Angažovaných, zčásti z "divočejšího" klubu "L"ovců) ucejtila vůni uzenýho, a začali se dít divy. Albín přijel z Prahy z práce, Adéla odložila odjezd do Vídně na neurčito. A já si šel na poslední chvíli spravit plombou chrup.
Sešli jsme se před sedmou hodinou u Syberů, kde sme se dohodli, že vyžehlí někdo jinej někdy jindy, sbalili Adélu a vyrazili jsme. Už volal Zrt, kde že sme, že Kmotr Pítrs si už pro maso dojel. Přidali jsme do kroku, aby nám snad něco neuniklo, a kolem půl osmé jsme již byli u nás.
Ihned jsme zasedli za stůl. Kmotr se Zrtem šli mezitím pro již hotové a voňavé uzený..
I s mastnými prsty jsme si vzpomněli na Pežota
Zatímco Pan Kulhánek byl celou dobu na odchodu a strejda Petr od prvních chvil, co jsme k nám dorazili, že prej musíme jít k nim, ať se nezdržujeme, že musíme jít k nim...
...Zrt to rozlejval..
A přelejval...
Bohužel, další fotodokumentace chybí. Takže jen ve zkratce: Nakonec jsme dali na apely strejdy Petra a odebrali se na základnu. Zde jsme se rozdělili..zatímco klidná část - Angažovaní - se odebrali kamsi do klidu nahoru, my Lovci (Já, Rozum a Adéla) jsme šli Za Stůl. Nálada a atmosféra byla vynikající, jenže jak nejsou fotky, stojí to popisování za nic.. Děda promastil hlasivky a zapěl nějaký hity 40. let, jako Cikánko krásná, Madono nebo Kavaléro Kletečka, povídalo se o všem možným, a když se kolem desáté hodiny ve dveřích objevil tetou probuzený Albín, nálada za stolem dosahovala vrcholu.
Jak to všechno skončilo, nevím. Před jedenáctou jsme spolu s Albíkem a Adélou a odešli.
Myslím, že to bylo krásný postní pondělí...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Albin Albin | 19. února 2008 v 20:34 | Reagovat

Určitě bylo - hit "Madono, má" je určitě starší než 40. léta. Jenom film "Muži nestárnou", jehož je snad něčím jako pilotním singlem, pochází ještě z dílny prvorepublikové kinematografie.

:-))

2 screcenzo screcenzo | 19. února 2008 v 20:36 | Reagovat

a kousek do Věžnic, do dlouhoměsíčního domova onoho pašíka, by nezbyl ???

3 Adéla Adéla | 19. února 2008 v 21:57 | Reagovat

Bylo to hustý! Váš děda fakt pěkně zpívá! A váš taťka má zas výborný uzený. Překvapilo by mě, kdyby zbylo ještě pro Věžnice.

4 Albin Albin | 20. února 2008 v 12:34 | Reagovat

No, to mě podrž, když dělá uzený děda Musilů, tak si Adéla odkrojí půlcentimetru široký jediný kousek libového a zbytek odsune stranou, ale u Málků si suveréně poradí i s tím tlustým a ještě zdůrazní jak je výborný ... :-))

5 pavel pavel | 20. února 2008 v 12:49 | Reagovat

třeba to tak fakt je... ale je pravda, že si matně pamatuju, jak sme u dědy Musila krájeli uzený před naším vejletem Dobrá - Hesov - Omesova chata - Stříbrný hory - zábava - pumpa - mlíkárna - zábava - postel... a to uzený bylo taky víc než dobrý!!

6 Albin Albin | 20. února 2008 v 13:49 | Reagovat

Já se přizám, že kdyby mi někdo zavázal oči, tak asi vůbec nepoznám který je který, právě proto mě překvapila Adéla jak najednou uzenému masu přišla na chuť :-))))

7 Adela Adela | 20. února 2008 v 13:56 | Reagovat

Ja se netajim tim, ze to tlusty vzdycky odkrojuju, ja to tak mam radsi. Ovsem v pondeli u Malku mi to bylo fakt blby, tak tam jsem jedla vsechno :). A slo to :).

8 screcenzo screcenzo | 20. února 2008 v 14:01 | Reagovat

takže sem zas utřeli hubu... ale budiž vám to přáno

9 pavel pavel | 20. února 2008 v 14:04 | Reagovat

Si se nemusela stydět a klidně to odkrojit ;-) myslím že by to někdo v pohodě dojel...přinejhorším to jistí kocour...

10 pavel pavel | 20. února 2008 v 14:06 | Reagovat

Tak třeba to strejda petr nějak vyřeší, a i za kopcem ochutnají...;-)  jen nevím, kolik toho po tom pondělí zbylo:))

11 Ondra Ondra | 20. února 2008 v 14:23 | Reagovat

No aspoň jste to nejedli v pátek :D:D

12 radek radek | 20. února 2008 v 15:43 | Reagovat

juchů ondra se ozval! jak je?? pane strážník??

13 Mája Mája | 20. února 2008 v 17:39 | Reagovat

Ale neboj, všechno se nesnědlo a na vás jsme nezapomněli!!!Těš se na neděli určitě něco dovezeme:-)

14 Adéla Adéla | 20. února 2008 v 18:41 | Reagovat

Mě by to maso chutnalo i v pátek. Možná bych nebyla sama.

15 screcenzo screcenzo | 20. února 2008 v 23:36 | Reagovat

díky Májo, díky....už se mi slízaj sliny na Málkovo uzený :o)

16 Albin Albin | 21. února 2008 v 9:44 | Reagovat

Já mám v pátek večer, jek je to na konci týdne a na začátku víkendu, vždycky největší hlad ...

17 pavel pavel | 21. února 2008 v 11:59 | Reagovat

I já bych se obětoval, a nějaký to uzený i v ten pátek do sebe natlačil... Přesně... po tom zničujícím tejdnu, když se žaludek trošku vzpamatuje a sedne si to, tak ten hlad je :)

18 radek radek | 21. února 2008 v 16:19 | Reagovat

Hele šustáci radši si pro třepte svoje alkoholový žaludky a připravte je v pátek na pořádnou smršt

19 Adéla Adéla | 21. února 2008 v 18:08 | Reagovat

Kde jsem to jen přislíbila účast? Z toho jde normálně strach!

20 Albin Albin | 21. února 2008 v 19:19 | Reagovat

Připomíná mi to Jeldu v podvečer horké červencové neděle r. 2004: "v sobotu se tam koukej ukázat Radku! ... bude to pivní smršť !!!"

21 radek radek | 23. února 2008 v 12:32 | Reagovat

hmm.. tak daleko do minulosti si to nepamatuju:D

22 zrt zrt | 23. února 2008 v 22:26 | Reagovat

Ke komentáři č. 4. Uzené bylo zaručeně jen libové.

23 Klam Klam | 23. února 2008 v 23:06 | Reagovat

Že nevíte o tom co se děje za kopcem, ale zase trochu jinak.

24 Lidunka Lidunka | 24. února 2008 v 10:08 | Reagovat

Že by, jako obvykle, nic?? :)

25 scercenzo scercenzo | 24. února 2008 v 17:49 | Reagovat

teda zrte, to myslim že pěkně kecáš že to bylo libový. Sám sem viděl, jak to řezník odkrajuje z toho prasete a bylo to právě akorát prorostlý, prostě jako na správný uzený (jediné vysvětlení je, že právě ono správně jemně prorostlé maso lze označit jako vskutku "libové" a pro uzení obzvláště vhodné :o) .... no a jinak Májo, příště nepovidej, že dovezete ... dobře to strýc udělal a šel radši na faru, než aby kus flákoty obětoval do Věžnic  :o)

26 pavel pavel | 24. února 2008 v 21:22 | Reagovat

Důležitější je ten Boží chléb, než nějakej kus tlustýho masa :))

27 Medvěd Medvěd | 25. února 2008 v 7:21 | Reagovat

nejen chlebem živ je člověk, ale každým slovem, které ....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama